2014 Cadenza Engine Rattle on Startup - Kia Cadenza Forum
User Tag List

 4Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 26 (permalink) Old 06-12-2015, 03:35 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
2014 Cadenza Engine Rattle on Startup

I'm having a problem with engine rattle on cold or semi-cold startup. The rattle lasts anywhere from 1 to 3 seconds. Car was at dealership for a week and they replace all 4 CVVT hubs, both timing chain tensioners and the 2 chain guides. It's better but still sounds like metal on metal for the first second. Anyone else working on or has had this problem?
RU4Real is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 26 (permalink) Old 06-12-2015, 03:58 PM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 146
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 41 Post(s)
I've got that too. Debating if it's worth taking it in. I know it's because the oil is settling in the pan and not on the lifters but it sounds terrible. And it seems like it's getting worse.

2014 Kia Cadenza - Metallic Bronze
Resonator Delete, Interior LEDs, 3.0 K Logos
ragg is offline  
post #3 of 26 (permalink) Old 06-12-2015, 05:24 PM
Super Moderator
 
Beezwax's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Houston Texas
Posts: 577
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 103 Post(s)
ive been saying this for years now... GDI pumps have a nasty rattle when cold because they aren't primed when started... this is why the rattle goes away. It's annoying as crap but once the pumps are primed, they are quiet.

LIKE me on Facebook at www.facebook.com/benthekiaguy
Beezwax is offline  
 
post #4 of 26 (permalink) Old 06-18-2015, 12:02 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Update - When this problem first started, it was only on cold engine (4+ hours sitting). After the dealer working on the car, it is happening with only an hour or so of sitting. Waiting to hear from Kia on what's next.
RU4Real is offline  
post #5 of 26 (permalink) Old 06-18-2015, 12:04 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Is there a fix?
RU4Real is offline  
post #6 of 26 (permalink) Old 07-14-2015, 12:45 AM
Junior Member
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Quote:
Originally Posted by RU4Real View Post
Is there a fix?

I swear it's getting worse on mine as well.
cjb92 is offline  
post #7 of 26 (permalink) Old 07-25-2015, 11:36 PM
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
My 2014 has had the rattle at start up when cold….Kia says its "normal"..Sounds absolutely terrible…Now it does it after sitting for only 30 minutes..and it lasts twice as long as when it started. Mine doesn't sound internal though…We are taking it back in again soon (3rd time)..If they don't find something loose and its internal then this sucker will be getting turned in when the lease is up and I will get another brand..We love the car otherwise but the sound is so bad..No new vehicle should make this noise let alone one promoted as a luxury vehicle..If my 66 VW made this noise I would be panicking…It is not normal…and if they want to say it is then lets all record our "normal" engine rattle sounds and youtube those suckers..future potential buyers need to understand that the nice quiet Cadenza they are test driving will be short lived..I hate the "Oh my gosh" stares when I fire my luxury car up..not the kind of attention I want..sure makes a guy feel like he bought the wrong car.
Steuerberater likes this.
ramzoom is offline  
post #8 of 26 (permalink) Old 07-26-2015, 12:21 PM
Super Moderator
 
Join Date: Aug 2013
Location: Glendale,az
Posts: 789
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 134 Post(s)
I had 2 cadenza's got rid of one partly because of the rattle at startup, Then started to run really rough at startup for about 15 to 20 seconds. wife hated it. Purchase a K900, for her I think, with V8 it is direct injection and don't hear any of that rattle. Saw a Canadian K900 with the V6 3.8 and that didn't have a rattle either.
Yes like beeswax says it is normal for this car
gene is offline  
post #9 of 26 (permalink) Old 07-27-2015, 01:59 PM
Senior Member
 
socalifk7's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Southern California
Posts: 126
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 27 Post(s)
Yep; me too. I didn't notice much at first but now notice it after it sits for at least 4 hours or more.

I don't think you can compare the same situation with the 3.8 or V8 as those engines are not transverse mounted FWD (like 3.3) and are very different engines from the 3.3 V6 in Cadenza, Sorrento, Sedona, and Hyundai Santa Fe and Azera.

The 3.3 is so widely used and has such a good reliability reputation that I'm not worried about it. My BMW 740i did something very similar and I kept it to 125k miles with no issues (on the engine that is).

I'll just keep an "ear" on it for now.
socalifk7 is offline  
post #10 of 26 (permalink) Old 07-27-2015, 02:01 PM
Senior Member
 
socalifk7's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Southern California
Posts: 126
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 27 Post(s)
BTW; at 13,400 miles now running with full synthetic oil.
socalifk7 is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome